Nors nuo seno esame žemdirbių kraštas (nėra ko slėpti), tačiau su ŽŪ produkcija yra blogai. Vien tas faktas, kad mėsa pripumpuojama fiziologinio skysčio ir parduodama už "tikros mėsos kainą", o bekepant išsilieja ir susitraukia per pusę, yra liūdnas ir nemalonus.

Tas pats yra ir su jautiena. Tai, kas už brangiai parduodama prekybos centruose ir išdidžiai vadinama jautiena – realiai tėra sena, pienininkystei nebetinkama karviena. Iš tokios mėsos nepagaminsi nieko doro – nei steiko, nei "beef ala Stroganoff" nei kito, subtilesnio patiekalo. Žinau, yra galimybė lankytis ūkininkų turgeliuose, važiuoti į provinciją ir dar kitais būdais ieškotis kokybišlesnės mėsos. Tačiau ką daryti, kai tokios galimybės tuo metu nėra? Štai viena iš galimybių:

Imame 500-600g. gabalą liesos jautienos. Tai reiškia, kad visus riebalus, plėves ir kitus dalykus nupjaustomem kol lieka gražus raumuo. Smulkiai sukapojame (aš susmulkinau su blenderiu) didelį svogūną, jį sumaišome su geriu žiupsniu juodųjų maltų pipirų, druska bei valgomuoju šaukštu garstyčių. Mėsą aptepame šiuo marinatu ir paliekame vėsiai marinuotis bent pusvalandžiui. Geriau – per naktį.

Keptuvėje arba storadugniame puode įkaitiname aliejų arba taukus. Gerai įkaitiname, kad beveik pasirodytu dūmelis. Tokiame riebale apkepame mėsą iš visų pusių, kad paruduotų. Toliau dedame į puodą (arba paliekame puode, jeigu jame apkepėme mėsą), pilame 0,5L tamsaus alaus (aš naudojau porterį), beriame pora žiupsnių kmynų, smulkintą vienos citrinos žievelę ir sumažinę ugnį uždengiame puodą sandariu dangčiu. Ramiai paliekame mėsą troškintis 1-1,5val. Jeigu mėsos alus neapsemia – kas pusvalandį apverčiame.

Išsitroškinusią jautieną pjauname 1,5-2cm gabalais skersai raumens. Man patinka kiek apskrudusi mėsa, todėl aš supjaustytus gabalus dar sudėjau į skardą ir aplaistęs puode likusiu skysčiu penketui minučių pašoviau į "dvigubo grilio" f-ja paleistą orkaitę, viršutinę lentyną.

Mėsą pateikti su virtomis-apkeptomis bulvėmis, krienų-majonezo padažu ir marinuotais arba raugintais agurkėliais.

Manau, kad tai – "never fail" kategorijos receptas 🙂 Skanaus!