Visi, kas kada esat skridę su RYANAIR žinot – ten ne tik prekiaujama (el. cigaretėmis, parfumerija, užkandžiais ar loterijos bilietais). Yra trys dalykai, kuriuos gali gauti nemokamai: tai instruktažas prieš skrydį, tuoletas skrydžio metu ir dar vienas – "National Geographic" dydžio žurnaliukas, kuriame rašoma apie šalis, į kurias skrenda RYANAIR. Rašoma apie tai, kas ir kur vyksta, kas yra įdomu, ką verta aplankyti, arba – kuo pasidomėti šalyje, į kurią skrendate. Periodiškumas – kartą per mėnesį.

Tai štai – tikra istorija. Skrydis: Graikija – Italija. Žurnaliuką skaito dauguma, mat skrydis nuobodus, o čia – nemokama pramoga. Skaitinėju ir aš. Ar kas rašoma apie Lietuvą? Žinoma!

Nesusilaikiau. Išplėšiau, vogčiomis parvežiau namo ir nuskanavęs parodau Jums:

Būtų žiauriai juokinga, jei nebūtų liūdna. Kodėl?

Mat mes galime ilgai juoktis apie tai, kad jei esi stiprus lobistas – įstatymai tau negalioja. Gali uždrausti streikuoti savo darbuotojams. Arba – parsivežti auksą iš Amerikės už "patį pačiausią" alų. Na negi nejuokinga naujiena? Pasijuokiam ir – pamirštam. Juk rytoj nauji klounai naujus pokštus rodys. Kvatosim iki ašarų.

Tačiau kai imam juokinti pasaulį – man pasidaro liūdna.

Ar kas domėjotės, kiek visų mūsų (paaiškinsiu, mokesčių mokėtojų) pinigų kiekvienais metais skiriama Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje kurti?

O aš domėjausi. Mat tai -ne dovana. Ta PR'as, kurį daro iš visų mūsų sumokėtų pinigėlių.

Aš, kaip neeilinis idiotas, mokesčius sumoku dvigubus. Kitaip tariant – sumoku už du. Neeilinis idiotas todėl, kad nestoviu biržoje dėl pašalpos, neemigruoju, neveltėdžiauju. Maža to – moku mokesčius. Dvigubus.

Tai štai, iš mano (o ir iš Jūsų) sumokėtų mokesčių yra kuriamas Lietuvos įvaizdis. Parodos ten visokios tarptautinės už milijonus, dar pristatymai už brangiai, nors ir nelabai vykusiai. Kultūros sostine būnam, kašio čiampo licenziją paperkam. Na ir t.t.

Ir va kai skrendi lėktuvu ir viduryje Europos pamatai, kad štai tokia žinutė – tai viskas, ką gali rasti apie Lietuvą – pasidaro stipriai nyku ir liūdna.

Mielieji, turiu asmeninį prašymą: jei kas sužinosit ar užmatysit sąrašą partijų, kurias tiesiogiai arba per tarpininkus parėmė (ar dar parems) didieji Lietuvos aludariai – praneškit man. Žinosiu už ką nebalsuoti ateinančiuose rinkimuose.

P.S. dabar va galvoju – kas yra didesnis pajacas: ar tas, kuris moka savo pinigus juokindamas kaimynus, ar tas, kuris paėmęs tuos pinigus šoka pagal turtuolio dūdelę?