Alų vertinti balais tenka ir savo blogo įrašuose, ir atvirame aluje ir konkursuose. Žinoma, alų įvertinti galima ir nenaudojant kiekybinių balų. Tačiau konkursuose balai būtini. Vienoks ar kitoks įvertinimas balais yra trumpas, aiškus ir informatyvus rodiklis.

Analizuojant konkursines alaus vertinimo korteles pastebėjau, kad vieni teisėjai nuolat skiria vidutiniškai aukštesnius balus, negu kiti. Tarkime 35 vieno teisėjo balai yra vos ne didžiausias jo skiriamas balas, kai kitas nevengia ir 45, ir 48 balų. Paskaičius komentarus, savo nuostabai, atrandu, kad 35 balus skyręs teisėjas tiesiog įsimylėjęs degustuojamą alų. O pavyzdžiui 42 balus skyręs teisėjas alų įvertina tik kaip „labai gerą“. Iš tikrųjų konkursuose teisėjo vidutinis balas nėra labai svarbus. Svarbu tik, kad būtų išlaikytas nuoseklumas ir balai būtų nuolat mažesni, arba nuolat didesni visiems. O taip dažniausiai ir yra.

Kaip alų vertinu aš? Mintyse jau kurį laiką turiu susidėliojęs tam tikrą schemą. Bet apžvelgęs visus savo paskutinių metų vertinimus kai kur matau ir nenuoseklumo ženklų. Taigi dabar surašiau viską čia. Vertinant alų bus kaip špargalkė. O skaitytojai galės aiškiau suprasti ką reiškia mano skelbiamas vieno ar kito alaus įvertinimas.

Nuo šiol aš remsiuos šia vertinimo skale:

Bendro balo reikšmė

Alaus vertinimas

Žinoma, vienokia ar kitokia vertinimo skalė yra individualus kiekvieno vertintojo reikalas. Bet „Aludarių taurės 2014“ teisėjus kviesčiau bent jau sau patiems suformuluoti, o dar geriau – ir viešai paskelbti, aiškius vertinimo kriterijus bei bendro balo reikšmę.

Šitą temą artimiausiu metu pratęsiu. Kitame alaus vertinimo serijos įraše pateiksiu ir konkrečių alaus parametrų vertinimo balais metodiką.