Sekmadienį pasibaigusiame konkurse „Aludarių taurė 2014“ geriausiu konkurso alumi buvo pripažintas Justo Vžesniausko išvirtas sausasis stautas, finale surinkęs 420 taškų. Ta proga jam uždaviau keletą klausimų.

Pats esi vilnietis, bet tave mažai pažįstame. Papasakok apie save: kas esi, ką veiki.

Taip, esu vilnietis. Esu pastatų eksploatacijos administratorius, dirbų viename iš didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų ir ten esu atsakingas už energetinius suvartojimus.

Ar seniai verdi alų? Kodėl pradėjai virti savo alų? Ką daugiausia verdi, kokie stiliai tavo mėgstamiausi? Koks bus kitas tavo alus?

Alų verdu maždaug 1 metai. Paragavau vieno iš geriausių draugų savo gaminto alaus ir supratau, kad ir aš noriu pamėginti išsivirti, taip mane ir įtraukė į šį puikų užsiėmimą 🙂 Manau tai puikus hobis 🙂 O kai kas nors paragauja ir pagiria tuomet supranti, kad ne veltui išviriau. Smagu kažką savo pasigamint ir sakyti, va čia aš viriau, nepirkau parduotuvėje (dabar daug kas vertina savo gamybą, t.y. be visokių chemijų, o natūralų produktą) :))
Stengiuosi virti skirtingo stiliaus alų, nes norisi išbandyti skirtingus skonius, bet labiausiai mėgstu Weizen/Weissbier stiliaus alų 🙂 Sekantį alų virsiu Amerikietiško šviesaus elio stiliaus alų, nes per Aludarių taurę teko paragauti 3 vietos nugalėtojo Gedimino Volko gamintą alų (#31 Peilas) ir jis man asmeniškai tapo favoritas 🙂

Gal atsimeni kieno ir kokį alų ragavai?

Igno Reklaičio(I.R. atvirame aluje), alaus, deja neprisimenu, nes berods buvo jo gimtadienis ir buvo daug alaus rūšių 🙂

Kaip sužinojai apie Aludarių taurę? Kodėl nusprendei dalyvauti? Ko tikėjaisi?

Sužinojau netikėtai, specialiai nesidomėjau, tiesiog užsukau į Savasalus.lt parduotuvę ir ten pamačiau keletą dėžių su alaus buteliais kurie turėjo etiketes su numeriais, paklausus, sąvininkas Marijus papasakojo, kad vyks Aludarių taurė ir liko kelios dienos iki registracijos pabaigos ir alaus pateikimo vertinimui. Kadangi jau verdu apie 1 metus, bet atsiliepimų apie alų jo skonį iš nusimanančių žmonių neteko girdėti išskyrus iš artimųjų ir draugų, tad norėjosi gauti kažkokių atsiliepimų. Marijus informavo, kad jei ir nelaimėsiu nieko, tai gausiu atsiliepimą iš komisijos 🙂 Tai ir buvo mano pagrindinis tikslas, tad laimėti buvo didžiausia staigmena:)

Laimėjo tavo sausasis stautas. Teisėjus sužavėjo tai, kad jis būdamas labai turtingo skonio ir aromato, alus visiškai silpnas – 3,3% abv. Ar tai buvo planuotas stiprumas, ar lėmė kiti dalykai?

Iš tiesų pagal receptą turėjo gautis 3,9% ABV, tad galima sakyti, kad kažką proceso metu atlikau neidealiai :))

Ką patartum naujokams, galvojantiems ar verta teikti savo alų į Aludarių taurę?

Manau, kad būtina dalyvauti, nes taip gali gauti „feedback’a“ apie savo virtą alų iš nusimanančių mėgėjų, bei tikrų profesionalų. Taip pat pačiame renginyje sutikau tikrai puikių žmonių kurie mielai liepė kreiptis jei turėsiu klausimų, tad dabar žinau, kad jei norėsiu patarimų galėsiu kreiptis į Atvirasalus.lt bendruomenės narius arba sudalyvauti Vilniaus aludarių klubo susitikimuose.

Ar dalyvausi kitoje Taurėje?

Būtinai!!!

Ačiū už pokalbį.

Dalyvaujate gimtadienyje ir ragaujate draugo ar pažįstamo išvirtą alų? Laikas pradėti virti savo ir dalyvauti kitoje Aludarių taurėje, nes būtent taip aludarių karjerą pradėjo paskutinių dviejų Taurių nugalėtojai.

Dar kartą sveikinu Justą su pergale Aludarių taurėje 2014! Puikus rezultatas!