„Mes, alaus snobai, dievinam Belgiją“,- rašė Andy Mosher’s savo knygoje „Radical Brewing“. Turiu prisipažinti, kad dar nesu beldžijus, t.y. alaus mėgėjas, atostogų metu nuvykęs į Belgiją ir septynis kartus prieš laikrodžio rodyklę apėjęs visas šventąsias alaus vietas. Ši kelionė yra mano ne pačios tolimiausios ateities planuose. O kol kas, draugai, grįždami iš šventojo alaus krašto, atveža lauktuvių. Šį kartą tai Gulden Draak 9000 Quadruple.

Quadruple? Tiek to, aiškinsimės paskui. Geriausiu pasaulio alumi kartais tituluojamas ‘Westvleteren 12’ yra quad’as, ‘Rochefort 10′ irgi. Bet šitas drakonas yra mano pirmasis kvadrupelis, paragaukim. ABV 10,5%, beje.

Aromatas pakankamai stiprus, lengvas karamelinio salyklo kvapas, prie kurio iš karto prisideda gaivus, kompleksiškas kažkokių vaisių mišinio aromatas, šiek tiek saldokas. Apynių aromatų, mano supratimu nėra. Nejaučiu jokio alkoholio kvapo.

Raudonųjų greipfrutų spalva, beje, šį kartą galų gale nuotrauka labai arti tiesos, puta greitai atsirandanti, korėta, aukšta, balta su rausvu atspalviu, ir iš karto nusėdanti į neaukštą, bet daug tankesnę ilgalaikę putą. Alus nėra labai skaidrus dėl sodrios spalvos.

Skonis, daugybė vaisinių skonių, turbūt kokie 6-7 skirtingi vaisiai, iš pažįstamų, tai gal tik džiovinta papaja ir fone abrikosai. Šalia vaisių yra labai lengvos ir neįkyrios šviesios karamelės užuominos.

Alus gyvas, karbonizacija aukštesnė nei vidutinė, kūnas stebėtinai lengvas, finišas sausas, neįtikėtina kai žinai, kad stiprumas 10,5. Įspūdis toks, kad FG nesiekia 1,010. Ir galų gale viską vis tik užbaigia alkoholio šiluma, vis tik tai ne kažkoks gazuotas raudonųjų egzotiškų vaisių gėrimas, o kvadrupelis. Aromatas 7/10, išvaizda 4/5, skonis 8/10, gomurys 4/5, bendras 17/20, iš viso 40/50.

Kaip jie tai padaro? Aha, ir aš norėčiau žinoti. Visi tie egzotiški vaisiniai esteriai, mažai fenolių rodo, kad žmonės turi labai įdomias mieles. Iš mano bandytų turbūt nei vienos net arti to nebuvo. Salyklai 3-4, aiškiai pilsneris ir gal koks pale ale, 1-2 karmeliniai, cukraus ne mažiau 15 proc., o gal ir daugiau. Apyniai gėliški ir vaisiniai, kad įsikomponuotų į bendrą paveikslą. Ne, recepto pateikti negaliu. Reikia daugiau informacijos.

Ok, alų verda Brouwerij Van Steenberge, Ertvelde mieste, Belgijoje. Kompanijos internetai http://vansteenberge.com/. Oh shit, 2012 metų World Beer Cup auksas belgiško stipraus šviesaus alaus kategorijoje už Piraat’ą. 

Gulden Draak, auksinis drakonas, skulptūra ant Gento  varpinės. Alus virtas drakonui, nes tas drakonas ten jau 600 metų, todėl nusipelno tokio pat gero alaus. Gulden Draak alus, stiprus raudonasis belgiškas alus – girdėjote tokį stilių? – yra vienas iš kompanijos topų jau 25 metus. Gulden Draak 9000 Quadruple papildo bravoro auksinio drakono liniją.

O čia jau įdomiau: „with addition of extra malt The new recipe, on basis of 3 different kinds of malt added in a volume of 4 times the content in lager – che che, neapsieita be marketinginio bullshito-, provide the Gulden Draak 9000 Quadruple with a deep golden amber colour and a fruity scent. Together with the smooth and subtle sweet taste ensures this a wonderfully accomplished bouquet. In line with the traditions of Brewery Van Steenberge Just like the other specialty beers of Brewery Van Steenberge is the Gulden Draak 9000 Quadruple a beer of high fermentation with secondary fermentation. A wine yeast is used for the secondary fermentation, which also contributes to the grandiose taste.“

Matai kaip – antrinė fermentacija vyno mielėmis! O aš bandau suprasti kokios čia mielės… Ką gi, recepto šį kartą nebus. Reikia pasidomėti vyno mielėmis, apie jas nežinau nieko. Internetai, beje, sako, kad vis tik tai netipiškas kvadrupelis. Bet ar Belgiškas alus iš viso gali būti sukištas į kažkokius standartus?

Pirktas Antverpene, kaina 2,30 EUR už 0,33 ltr buteliuką. „9000“ yra Gento pašto indeksas, mano tokia versija. Pataisykite mane, jeigu turite tikros informacijos.